Julebag - småkager

Tilbage

 

Camilla, Thilde, Stine og Line, 9. klasse, fandt i emneugen "Skolen i 100 år" frem til nogle gode opskrifter fra begyndelsen af 1900-tallet. Der blev til lejligheden bagt smagsprøver - absolut velsmagende!


Vanillekranse Pebernødder Brune kager

Vanillekranse

Ingredienser til vanillekranse (ca. 80 stk)

 

250 g mel
200 g smør el. margarine
1/2 æg (blomme og hvide sammenpiskes, og halvdelen anvendes i dejen)
150 g sukker
60 g søde mandler
frø af 1/2 stang vanille

Fremgangsmåde

 

Melet sigtes, æltes med det kolde fedtstof, æg, sukker, de skoldede, smuttede, finthakkede mandler og vanillen. Efter afkøling udsprøjtes dejen gennem kødhakkemaskine, hvorfra kniven er fjernet og i stedet anbragt et sæt kageplader.

 

Formes og stilles på smurt plade og bages lysebrune ved 200 grader. Mandlerne kan udelades.


 

Pebernødder

Ingredienser (ca. 150 stk)

 

250 g mel
1/8 tsk hjortetaksalt
1/2 tsk kanel
1/2 tsk peber
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk nelliker
100 g smør eller margarine
175 g sukker
1 æg
2 spsk fløde

Fremgangsmåde

 

Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør eller margarine hakkes i. Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen.

 

Dejen er fryseegnet.

 

Dejen trilles i fingertykke stænger, der skæres i småstykker og trilles til kugler. Bages i forvarmet ovn ca. 10 min ved 180 grader.


 

Brune kager

Opskrift på brune kager. Ingredienser (ca. 400 stk.)


500 g smør
450 g sukker
250 g lys sirup
15 g potaske
1 brev nelliker = 8 g
25 g kanel
75 g pomeransskal
100 g mandler
1 kg mel

Fremgangsmåde

 

Smør, sukker og sirup varmes op under omrøring til det syder i kanten. Fjernes fra varmen. Potasken udrøres i lidt koldt vand og tilsættes. Krydderierne drysses i sammen med hakket pomeransskal og smuttede mandler, der er snittet groft på langs. Massen afkøles, til den er håndvarm, og melet æltes i.

 

Dejen trilles i tykke pølser, som lægges koldt nogle timer eller dage, som det passer bedst.

 

Udskæres i tynde kager og bages ved 180C i 6-8 min


 

 

.